gotuj!

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 3 pojedyncze filety kurczaka
  • 2 łyżki stołowe przyprawy gyros/kebab
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 duży por
  • 1 średni słoik ogórków konserwowych (np. korniszonów)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 kapusty pekińskiej lub 1/3 lodowej
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego (opcjonalnie)
Sałatka Gyros

PRZYGOTOWANIE

  • Filety opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Pokroić na małe paseczki lub w kostkę. Wymieszać z przyprawą gyros/kebab i odłożyć na ok. 1/2 godziny lub dłużej jeśli mamy czas.
  • W międzyczasie przygotować warzywa. Czerwoną cebulę obrać, przekroić na 4 części, następnie na plasterki, oprószyć solą.
  • Odciąć korzonki pora, zielone liście oraz zewnętrzną 1 - 2 warstwy. Przekroić wzdłuż na 4 części i opłukać. Posiekać na desce, włożyć na sitko i przelać wrzątkiem z czajnika, odsączyć.
  • Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić na sitku z zalewy, paprykę pokroić w kosteczkę, kapustę pekińską opłukać, osuszyć i drobno poszatkować.
  • Na większej patelni podgrzać olej, włożyć kurczaka i obsmażać na złoty kolor z każdej strony (w sumie ok. 10 minut). W trakcie smażenia doprawić mięso solą oraz pieprzem. Przełożyć na dno salaterki o średnicy 20 cm.
  • Polać ketchupem, przykryć plasterkami czerwonej cebuli, następnie układać kolejne warstwy składników: ogórki, kukurydzę, pora, paprykę, majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, a na koniec przykryć posiekaną kapustą pekińską.

WSKAZÓWKI

Łączenie majonezu ze śmietaną lub jogurtem grecki powoduje, że otrzymany sos jest bardziej płynny, może więc ściekać po ściankach naczynia i nie otrzymamy idealnie równej warstwy sosu. Możemy więc użyć samego majonezu.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl