SKŁADNIKI
4 - 6 PORCJI
DO NATARCIA
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku wędzonej lub słodkiej
- 30 g roztopionego masła
DO NADZIENIA
- 1/2 cytryny
- 1/2 cebuli
- gałązka natki pietruszki i gałązka rozmarynu, kilka gałązek tymianku (wszystkie zioła lub wybrane)
DODATKI, NP.
- 2 czerwone papryki, oczyszczone z gniazd nasiennych, podzielone na ćwiartki
- 6 małych ziemniaków, obranych, ugotowanych w osolonej wodzie i odcedzonych
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy extra vergine
Pieczony kurczak
PRZYGOTOWANIE
- Kurczaka przed pieczeniem należy wyjąć wcześniej z lodówki aby się ocieplił w temperaturze pokojowej. Przygotować brytfankę lub wyższą formę żaroodporną. Na dno położyć metalową kratkę (taką jak pod czajnik) lub użyć gotowej formy z kratką. Jeśli nie mamy kratki możemy użyć pokrojonych marchewek i na nich ułożyć kurczaka.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kurczaka wysmarować solą i pieprzem, estragonem oraz czerwoną papryką. Do środka włożyć ćwiartki cytryny z ponacinaną skórką lub podziurawioną widelcem oraz cebulę, gałązki natki, rozmarynu i tymianku. Nogi kurczaka związać sznurkiem, całość polać i wysmarować roztopionym masłem.
- Kurczaka położyć na jednym boku na kratce w brytfance, wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Przewrócić kurczaka na drugi bok i piec przez następne 25 minut. Wyjąć naczynie z kurczakiem, wylać wytopiony tłuszcz. Ułożyć z powrotem kurczaka na kratce w naczyniu (lub na marchewkach), tym razem piersiami do góry. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 55 minut. Cały czas kurczaka pieczemy bez przykrycia.
- Na pół godziny przed końcem pieczenia do naczynia z kurczakiem włożyć paprykę i ugotowane ziemniaki, doprawione solą, pieprzem, suszonym oregano i wysmarowane oliwą extra vergine. Przed włożeniem warzyw można zlać z naczynia wytopiony z kurczaka tłuszcz (cały lub połowę). Wyjąć z piekarnika i odczekać 15 minut przed pokrojeniem kurczaka na porcje.
PROPOZYCJA PODANIA
- roszponka lub sałata ze śmietaną lub jogurtem i pomidorkami koktajlowymi
- cytrynowy winegret z różowym pieprzem: posiekane 2 fileciki anchois, drobno starte 2 ząbki czosnku, drobno posiekana skórka z 1/4 cytryny, sok z 1/3 cytryny, 3 łyżki rozgniecionych ziarenek różowego pieprzu, 1/4 szklanki oliwy extra vergine, świeże zioła np. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub tymianku, świeżo zmielony czarny pieprz (wszystkie składniki wymieszać w miseczce).
WSKAZÓWKI
- Można przygotować z dowolnymi dodatkami, np pieczarkami, cukinią w kawałkach - dodanymi do naczynia z kurczakiem na pół godziny przed końcem pieczenia.
- Każde dodatkowe 1/2 kg kurczaka pieczemy dodatkowe 20 minut, dodając po 5 minut na każdy bok a resztę na piersi.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL