gotuj!

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 - 5 żółtek
  • 500 ml mleka
Budyń domowy

PRZYGOTOWANIE

  • W rondelku umieścić mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy i żółtka (3 lub 4 lub 5, ile mamy), wymieszać. Dodawać stopniowo mleko mieszając. Postawić na ogniu i mieszając co chwilę podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa.
  • Cały czas podgrzewać aż masa będzie gęstym budyniem, na koniec zagotować. Podczas podgrzewania co chwilę zamieszać budyń rózgą aby nie zrobiły się grudki.
  • Po zagotowaniu odstawić z ognia i wyłożyć do miseczek. Można podawać z owocami lub syropem owocowym.


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl