gotuj!

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 150 g makaronu np. świderki, fusilli, penne
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżki masła
  • 150 g szpinaku
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
Makaron ze szpinakiem

PRZYGOTOWANIE

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szpinak opłukać i odcedzić.
  • Na patelni na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 - 7 minut). Doprawić solą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
  • Dodać szpinak i mieszając podgrzewać przez ok. 1 minutę aż zwiędnie.
  • Wlać śmietankę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą, całość zagotować. Dodać odcedzony makaron i wymieszać.
  • Połączyć z 1/3 ilości sera, resztę wykorzystać do posypania makaronu.


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl