SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 150 g makaronu np. świderki, fusilli, penne
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżki masła
- 150 g szpinaku
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
Makaron ze szpinakiem
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szpinak opłukać i odcedzić.
- Na patelni na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 - 7 minut). Doprawić solą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Dodać szpinak i mieszając podgrzewać przez ok. 1 minutę aż zwiędnie.
- Wlać śmietankę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą, całość zagotować. Dodać odcedzony makaron i wymieszać.
- Połączyć z 1/3 ilości sera, resztę wykorzystać do posypania makaronu.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL